רכישת דירה לרוב תהה הדבר היקר ביותר והעסקה הגדולה ביותר שיעשה אדם בימי חייו ולכן הסכם ממון על דירה הוא מההסכמים החשובים שייחתמו בין בני זוג והוא אשר יקבע את עתידם הכלכלי המשותף או הנפרד. הסכם ממון על דירה מתייחס לאופן חלוקת הרכוש בין בני זוג או מה יקרה עם הדירה השייכת למי מהם, למשל במקרה של גירושין, פרידה או חס וחלילה פטירה. ניתן לערוך הסכם ממון על דירה לפני הנישואין או בתקופת הנישואין.
המטרה של הסכם ממון, היא להקנות לשני בני הזוג שקט נפשי, כאשר כל אחד מהם יודע בדיוק מה צפוי לקרות מבחינה כלכלית במידה וחס וחלילה הקשר ביניהם יעלה על שרטון.
הסכם ממון על דירה מגן על כל אחד מהצדדים, שצבר רכוש לפני הנישואין וגם לאחריהם, ומצד שני יכול שיגן גם על הצד השני על מנת שלא יישאר חסר כל. לכן מדובר במסמך החשוב לשני הצדדים.
הסכם ממון על דירה, משום חשיבותו הרבה, חייב להיות מנוסח וערוך בצורה ברורה המשקפת את רצונו האמתי של בעל הרכוש ועל כן מומלץ לפנות לעו"ד מומחה המנוסה בעריכת הסכמים כאלה.
מהו חוק יחסי ממון?
חוק יחסי ממון התשל"ג-1973 הוא החוק המסדיר את חלוקת הרכוש בין בני זוג במקרה של גירושין או במקרה של פטירה. הוא חל על זוגות שנישאו לאחר 1.1.74. על פי החוק, כאשר הנישואין פוקעים, כל אחד מהם זכאי למחצית משווי הנכסים אשר שניהם צברו יחד במהלך חייהם המשותפים. הרכוש יכול לכלול: נכסי מקרקעין ונדל"ן, הסכם ממון על דירה, בתים, תוכניות חיסכון, מכוניות, ניירות ערך, קופות גמל, עסקים, ביטוחים, פנסיה ועוד.
הסכם ממון על דירה הוא דרך המלך להסדיר כיצד תתבצע חלוקת הרכוש שלא בהתאם לחוק – כלומר לא חצי חצי לאחר פקיעת הנישואין אלא בהתאם להסכמת הצדדים.
כדי שההסכם יהיה תקף, בין בני זוג נשואים, עליו לקבל אישור מבית המשפט לענייני משפחה או מבית הדין הרבני (או בית הדין הדתי בהתאם לדת הצדדים להסכם). אם הסכם הממון נעשה לבני זוג שאינם נשואים אין חובה לאשר אותו בבית המשפט או בערכאה שיפוטית דתית, אך ההמלצה היא לעשות זאת בכל מקרה.
הסכם ממון בכתב בין שני זוג הנשואים זה לזו ואישורו על ידי רשות מוסמכת הם התנאים המאפשרים את קיומו ובלעדיהם עלול בית המשפט לקבוע כי הוא איננו בעל תוקף משפטי.
כאשר תתקבל החלטה כזו עלול בית המשפט לקבוע כי הוא חסר תוקף וכן כי לא ניתן להסתמך עליו וגם לא לתבוע כל רכוש על פיו. ניתן יהיה ללמוד מהסכם כזה בדיעבד מה הייתה כוונת הצדדים, אך לא בהכרח ולא תמיד. העובדה שהוא לא אושר עלולה להעיד על חוסר הסכמה מצד אחד הצדדים ולכן הוא בסופו של דבר לא אושר. משום כך חשוב והכרחי לעשות הסכמי ממון במשרד עורכי דין הבקיא בתחום.
הסכם ממון על דירה – קובע בעת פרידה או גירושין
הסכם ממון על דירה הוא זה שיקבע מה יקרה עם דירה של מי מבני הזוג, והוא עשוי להשפיע למשך שנים רבות לאחר עריכתו. חשוב לערוך הסכם ממון על דירה משום שלעתים בחלוף השנים עלולים היחסים בין בני הזוג להשתנות ואם חלילה הנישואין יבואו לקיצם והצדדים יסתכסכו, מה שקורה פעמים רבות למרבה הצער, יהיה קשה ליישב ביניהם את המחלוקות הכלכליות ולעלויות כספיות גבוהות רק כדי להגיע להסכם שיניח את דעת שני הצדדים. לכן, עריכת הסכם ממון על דירה תהיה צעד חכם שייקבע מבעוד מועד את חלקו של כל ברכוש המשותף והנפרד.
עריכת הסכם ממון לפני נישואין עלול לגרום לאי-נעימויות בין בני זוג ולכן רק עו"ד מיומן בניהול מו"מ ויצירתיות יוכל להביא את שניהם להסכם מכובד ומאוזן שיהיה מקובל על שני הצדדים ויגן על שניהם, תוך הבנת כל צד את הרציונל של הצד האחר, הן על מי שהנו בעליו של הרכוש והן על הצד השני שמגיע אולי עם פחות רכוש ונכסים.
לשון חוק יחסי ממון
כאמור לעיל, הסכם ממון על דירה מאפשר לבני הזוג לקבוע בעצם מהו ההסדר המתאים להם וכיצד יחולק רכושם לאחר פקיעת הנישואין, בהתאם להסכמות ביניהם ולא לפי חוק יחסי ממון.
לשון החוק לא מתייחסת אל רכוש שנצבר לפני הנישואין כאל רכוש משותף, אלא רק זה שנצבר מיום הנישואים, אך בפסיקת בתי המשפט יש הרחבה של תכולת הכללים הללו והיא מתייחסת גם לבני זוג חד-מיניים או כאלה שאינם נשואים. משמע, בפסיקה ניתן למצוא לא אחת פרשנות מורחבת ללשון החוק אשר עולה ממנה כי כוונת הצדדים בחייהם המשותפים מעידה על רצונם שהרכוש שנצבר טרם הנישואין יהיה משותף. משום כך, כדי שבני זוג לא יסתמכו על פרשנות כזו או אחרת, מומלץ כי יערכו ביניהם הסכם ממון ממנו יעלו בבירור כוונותיהם ורצונותיהם באשר לחלוקת הנכסים והרכוש ביניהם במקרה של פרידה או גירושין.
משרדי עורכי דין בפתח תקווה רונית חביבי כאן לשירותם, נשמח לעזור בכל שאלה.
לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת