מהי ועדה רפואית ביטוח לאומי ?
כל אדם המבקש מימוש זכויותיו בגין נכות חייב להבדק על ידי ועדה רפואית ביטוח לאומי – הגוף האחראי על קביעת אחוז הנכות של המבקש. בדיקת ועדה רפואית ביטוח לאומי אמורה לקבוע אחוזי נכות בלבד ולא לעסוק בנושאים אחרים שמקומם בבדיקה רפואית רגילה אצל הרופא.ה המטפל.ת כגון המלצות לטיפול ומתן תרופות.
חברי הוועדה נבחרים על ידי הביטוח הלאומי, הם אינם עובדי הביטוח הלאומי, אך הביטוח הלאומי הוא הגוף שמשלם את שכרם. מכאן אולי נובעת הדעה הנפוצה בציבור שחברי הוועדה מייצגים את צרכי הביטוח הלאומי ולא את הפונים בבקשות למימוש זכויותיהם. אגב, רופאים שיש להם הכרות מוקדמת עם המבקש.ת, פסולים מלכהן כחברי הוועדה הרפואית שדנה בתיקו של אותו מבקש או אותה מבקשת.
החשש מפני ועדה עויינת רק מחזק את הצורך בהכנה יסודית בהגשת הבקשה מתחילת שלב איסוף המסמכים ומילוי הטפסים ועד לעמידה בפני ועדה רפואית ביטוח לאומי, כך שגם אם חברי הוועדה לוקים בנטייה שלא להיענות לבקשות שלפניהם, מאד יקשה עליהם לעשות זאת. לכל פונה בבקשה לקביעת אחוז נכות יש את הזכות להסתייע בעו"ד שיכול לייצג אותו.ה בפני ועדה רפואית ביטוח לאומי וכן עם מלווה נוסף, כך שמומלץ לממש זכות זו ולהסתייע בעו"ד בהכנת המסמכים הרלוונטיים ובמיוחד בהופעה בפני הוועדה.
תהליך העבודה של ועדה רפואית ביטוח לאומי
חברי הוועדה הרפואית אמורים לעבור על המסמכים הרפואיים שנשלחו לביטוח הלאומי לפני הזימון לוועדה ובשל עובדה זו מוקדש זמן קצר ביותר, לעיתים לא יותר מ-5 דקות, להקשבה למה שיש למגיש.ת הבקשה לומר. הזמן הקצר והמתח הטבעי שבו המבקש.ת חש.ה אל מול הוועדה מחייבים יכולת ריכוז גבוהה, שליטה בחומר והבחנה בין מידע חשוב לבין מידע שאולי נראה כחשוב ביותר למבקש.ת אך אינו רלוונטי לשיקולי הוועדה בקביעת אחוז הנכות. לכן, עדיף במקרים רבים שעורך הדין ידבר בשם המבקש.ת, זכות השמורה למבקש.ת על פי חוק.
למבקש.ת גם שמורה הזכות לוותר על ההופעה בפני הוועדה ולאפשר החלטה מבלי שהוא/היא י.תופיע אישית בפניהם, זה נשמע מפתה לאלו החוששים מהחרדה שעלולה להשפיע על הופעתם בפני הוועדה, אך מומלץ מאוד שלא לנצל אפשרות זו מאחר ואז נבצר מהמבקשים לתקן אי הבנות אצל חברי הוועדה המבוססות אך ורק על סמך קריאת המסמכים הרפואיים ולא על התרשמות אישית מהמבקש.ת. באשר לחשש מהשפעת החרדה על הרושם שזו עלולה להשפיע על חברי ועדה רפואית ביטוח לאומי, גם כאן הסתייעות בייצוג על ידי עורך דין מקצועי בתחום, שיפנה לחברי הוועדה בשם המבקש.ת מנטרלת את החשש מהשפעה שלילית של הופעה חרדתית בפני חברי הוועדה רפואית ביטוח לאומי.
סיום התהליך של ועדה רפואית ביטוח לאומי
לאחר בדיקת זיהוי המבקש.ת ועורך דינו, וכמובן של המלווה הנוסף.פת אם ישנם כאלו, על המבקש.ת לסכם את הבעיות הרפואיות מהן הוא.היא סובל.ת והשפעתן על התפקוד היום יומי ואורח החיים.
לאחר סיום ועדה רפואית ביטוח לאומי יוחלט האם יש צורך בבדיקה רפואית נוספת במקום, מסמכים נוספים, או שהוועדה תסתמך על המסמכים שהוגשו ודברי המבקש.ת אל מול הוועדה.
אם אין צורך בבדיקות ו/או מסמכים נוספים, יתכן ותתקבל החלטה מיידית. אם לאו, ההחלטה תידחה עד לאחר הגשת המסמכים הנוספים והבדיקות הנוספות שהוועדה החליטה כי הם דרושים לשם קביעת אחוז הנכות של המבקש.ת.
לשם קביעת אחוז הנכות של המבקש.ת, ועדה רפואית ביטוח לאומי מסתמכת על ספר הליקויים שהוא למעשה טבלה של אחוזי נכות לכל בעיה רפואית. במקרה וליקוי מסויים אינו מופיע בספר הרופא יקבע את אחוז הנכות של המבקש על פי הליקויי הדומה ביותר לבעיה הרפואית שבנדון.
מה קורה כאשר ועדה רפואית ביטוח לאומי אינה מאשרת אחוזי נכות או קובעת אחוזי נכות נמוכים ?
במקרים אלו ניתן להגיש ערר על החלטת הוועדה. במידה והמבקש.ת לא התסייע.ה בעו"ד עד לשלב זה, זהו הזמן לחבור לעו"ד מקצועי ולהגיש ערר מסודר ומנומק היטב על מנת לקבל החלטה הוגנת וצודקת יותר של חברי הוועדה. לשם כך רצוי לקבל עוד מסמכים רפואיים, ככל שאלו לא הוגשו ולא נראו על ידי ועדה רפואית ביטוח לאומי ראשונה.
המאמר נכתב על ידי רונית חביבי – משרד עורכי דין בפתח תקווה
לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת