אם הגעתם לכאן, ככל הנראה אתם מחפשים עו"ד אפוטרופסות. מכיוון שמדובר בנושא מורכב, לפניכם הסבר כללי בנושא אשר יסייע לכם להבין באופן כללי במה מדובר. כמובן שהמידע המופיע כאן אינו בבחינת ייעוץ משפטי מקצועי. בהמשך, נסביר מדוע חשוב לפנות לאיש או לאשת מקצוע כמו עו"ד אפוטרופסות על מנת לקבל ייעוץ פרטני בתחום רגיש זה.
מהי אפוטרופסות
אבל ראשית, מהי אפוטרופסות? מושג יסוד שחשוב להכיר הוא כשרות משפטית. כברירת מחדל, לכל אדם כשרות משפטית, הכוללת זכויות וחובות. יחד עם זאת, בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מופיעים סייגים לכך אשר מגדירים באילו מצבים כשרותו המשפטית של הפרט חלקית. כך לדוגמה, על קטינים במדינת ישראל חלות זכויות וחובות מסוימות, אולם אחרות נמצאות באחריות האדם הבגיר המשגיח עליהם, למשל הזכות לבצע פעולות כספיות מסוימות. מלבד המקרה של קטינים, מגדיר החוק מצבים נוספים בהם עשויה להישלל כשרותו המשפטית של הפרט. במקרים אלה, עשוי להתמנות לאותו אדם אפוטרופוס אשר מבחינת בית המשפט אמון על הדאגה לצרכיו ועל הטיפול בענייניו. אנשי המקצוע הרלוונטיים בתחום הם עו"ד אפוטרופסות אשר עברו הכשרה מקיפה בנושא.
העילות החוקיות למינוי אפוטרופוס
מינוי אפוטרופוס הוא הליך משפטי. נושאים אלה נידונים בבית המשפט לענייני משפחה, וההחלטה על מינוי אפוטרופוס מתקבלת כמובן על ידי בית המשפט. חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע עילות שונות למינוי אפוטרופוס, לדוגמה: מקרה בו נפטרו שני הוריו של קטין, ויש למנות לו אפוטרופוס חלופי; או מקרה של אדם שנעדר את היכולות הנפשיות, הקוגניטיביות או הפיזיות הדרושות לו על מנת לדאוג לענייניו באופן עצמאי. ניתן למנות אפוטרופוס אפילו לעובר, כאשר מתקיים דיון בנושא של הפלה.
חלופות לאפוטרופסות
מוסד האפוטרופסות נתון לאורך השנים במחלוקת וסופג ביקורות לא מעטות. לטענת המבקרים, רעיון האפוטרופסות ויישומו בפועל מוביל לעתים קרובות לפגיעה משמעותית, וגבוהה מהרצוי, בחירותו של הפרט. על כן עם השנים, נוצרו בחוק חלופות למוסד האפוטרופסות: ייפוי כוח מתמשך ותמיכה בקבלת החלטות.
ייפוי כוח מתמשך – ייפוי כוח הוא מושג משפטי המתאר הענקת אישור לאדם מסוים לבצע פעולות ספציפיות בשמו של אדם אחר. לדוגמה, בן המקנה להוריו ייפוי כוח על מנת שיוכלו לבצע בשמו פעולות בחשבון הבנק בזמן שאינו שוהה בארץ. ייפוי כוח מתמשך משמעותו אישור לאדם אחר לנהל את ענייניו של אדם מסוים, בתנאי שאותו אדם אינו כשיר לעשות כן. על ידי כך יכול הפרט גם להורות למיופה הכוח לפעול בהתאם לרצונו הספציפי, בהינתן מצב מסוים. יחד עם זאת, חשוב לציין כי במקרים מסוימים בית המשפט עשוי להגביל את ביצוען של הנחיות מסוימות. לייפוי כוח מתמשך אין מועד פקיעת תוקף אולם קיימות הגבלות באשר לזהות האדם שניתן למנות כמיופה כוח.
תמיכה בקבלת החלטות – אפשרות נוספת אשר מהווה חלופה לאפוטרופסות היא מינויו של תומך בקבלת החלטות. חלופה זו נוצרה מתוך שאיפה לסייע לאנשים אשר נזקקים לעזרה על מנת לקבל החלטות בנוגע לעצמם, ולאפשר להם לקבל את אותן החלטות בעצמם. התפיסה אשר עומדת בבסיס אפשרות זו היא שגם אם אנשים זקוקים לסיוע מסוים או להנגשה, אין הדבר אומר שהם אינם מסוגלים לקבל את ההחלטה. תמיכה בקבלת החלטות עשויה לבוא לידי ביטוי על ידי הסברים, סיוע בקבלת מידע רלוונטי וכד'. תומך בקבלת החלטות, בדומה לאפוטרופוס, מקבל גם הוא סמכויות מסוימות על מנת שיוכל לבצע את תפקידו, לדוגמה הוא עשוי לקבל גישה למידע הנוגע לאדם שבו הוא תומך, אולם סמכויותיו פחותות.
עו"ד אפוטרופסות – מדוע כדאי לפנות
כפי שניתן לראות, סוגיית האפוטרופסות מורכבת ומעלה שאלות הנוגעות לערכים בסיסיים ולזכויות יסוד. מסיבה זו, חשוב לא להקל ראש בעניין ולפנות לאיש מקצוע כמו עו"ד אפוטרופסות, אשר יוכל לסייע לכם לשקול את האפשרויות השונות, להגיש את הבקשות וכד'. קבלת ייעוץ מקצועי ללא ספק תסייע לכם לקבל החלטה מושכלת יותר ולהגן ככל האפשר על זכויותיו של האדם לו אתם דואגים.
קראו גם על: הסכם ממון על דירה
המאמרים אינם מהווים יעוץ משפטי. ייעוץ משפטי צריך להיות פרטני ובהתאם לנסיבות הספציפיות של כל מקרה לגופו