כאשר הורי ילדים בעלי צרכים מיוחדים עדיין בחיים השאלה מי ידאג לילדים אינה מטרידה במיידי. לעומת זאת, שאלת המי ידאג להם לאחר מות ההורים היא קריטית שהרי הצורך בעזרה לבעלי הצרכים המיוחדים קיים ואולי אף מחריף כאשר מסגרת הסיוע הכלכלי הנפשי והבריאותי נותרת ללא אחראי שעד כה דאג לצרכיהם ולרווחתם של החסויים למיניהם.
הדרכים להתמודדות
דרך אחת שאמורה לפתור את הבעיה היא מינוי אפוטרופוס שיהיה אחראי לצרכיו היום יומיים של החסוי או החסויה. על פעולות האפוטרופוס יש פיקוח באמצעות האפוטרופוס הכללי על מנת שטובתו של האדם החסוי תישמר.
דרך אחרת להתמודד עם הבעיה היא לערוך צוואה ולהורות על מינוי נאמן שיהיה אחראי על ניהול כלכלי נכון שיאפשר לחסוי או החסויה לשמור על אורך ורמת חיים ראויה כפי שהדברים התנהלו לפני פטירת ההורים. הנאמן יכול להיות אחראי לא רק לצד הכלכלי של היורש.ת החסוי.ה, אלא גם למתן טיפול נאות בתחום הרפואי.
ההבדלים בין אפוטרופוס לנאמן
בניגוד לאפוטרופוס, שחייב לפעול תחת פיקוח של האפוטרופוס הראשי, נאמן אינו מחויב לפיקוח ולהגשת דו"חות לאפוטרופוס הראשי ועובדה זו מקילה על הנאמן לפעול למען בעלי הצרכים המיוחדים שלהם הוא מונה כנאמן.
בניגוד לאפוטרופוס, המתנהל בפועל תחת המערכת המשפטית, הנאמן כפי שנאמר אכן עצמאי יותר, אך ייתכן שכך זה נראה כאשר למעשה הוא פועל תחת הנחיות מדויקות של המורישים בהתאם לצוואה שהותירו והנאמן כפוף לתוכנית עבודה ספציפית באשר לסוג ההשקעות הכלכליות שהוא רשאי לבצע וכאלה שעליו להימנע מהן, לדוגמה האם ניתן להשקיע בבורסה, רמת לקיחת סיכונים המותרת והיקף הפעילות הפיננסית המותרת.
במצב כזה ניתן לומר שבאמצעות הצוואה המורישים ממשיכים להשפיע על מצב היורשים גם "מן הקבר" כשהם כבר לא נמצאים בין החיים והרי זו מהות המונח צוואה, שהיא מסמך משפטי המאפשר למוריש להורות מה ברצונו שייעשה בעיזבונו.
חלוקת העיזבון בצוואה
בנושא שלפנינו, חלוקת העזבון על ידי צוואה בין ילדי המורישים, יתכן שיש לה משמעויות והשלכות מרחיקות לכת. איך חלוקת הרכוש תשפיע על שאר הילדים במשפחה שאינם בעלי צרכים מיוחדים? האם להוריש את העיזבון בשוויון מוחלט, או, אולי לתת יותר לבעלי הצרכים המיוחדים?
בעיה נוספת שעלולה להיווצר כאן היא המצב שבו ניתן לטעון שמדובר בצוואה לא-שוויונית, שעלולה להיפסל אם וכאשר תוגש התנגדות לביצוע צוואה. לעניין זה יש לא מעט פסקי דין העוסקים בצוואה שנפסלה בשל היותה אי-שוויונית.
קיימת אפשרות נוספת, שתהווה מעין איזון לצוואה הקובעת שחלק גדול יותר מהעיזבון יועבר לחסוי או חסויה, מדובר בכלי המשפטי של יורש אחר יורש. המחוקק מאפשר, באמצעות צוואה, לא רק להוריש נכס מסוים, אלא גם לקבוע מי יירש את היורש וכאשר זה האחרון נפטר ניתן לתקן את העוול שחשו אז היורשים הראשונים כתוצאה מחוסר האיזון שנוצר ממתן חלק גדול יותר מן העיזבון לאחד ובכך העדפתו על פני יורש אחר. כאמור, צוואה לא שוויונית ניתנת לפתרון של איזון באופן חלקי על ידי שימוש בצוואה המורה על יורש אחר יורש.
משרדי עורכי דין בפתח תקווה רונית חביבי כאן לשירותם, נשמח לעזור בכל שאלה.
לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת