אפוטרופסות על הורה – מהן ההשלכות על ההורה

מהי אפוטרופסות על הורה ?

חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות הוא החוק אשר נועד להסדיר את האפשרות שלאדם בגיר, אשר אינו כשיר להחליט החלטות בעצמו ואשר אינו מסוגל לנהל את ענייניו האישיים, הרפואיים והכלכליים בעצמו, ימונה אדם בגיר אחר שידאג לו, כולל אפוטרופסות על הורה.

האדם שהוכר כאדם לא כשיר נזקק לאדם אחר אשר יבצע עבורו ובמקומו את הניהול היום יומי של כל מה שהוא צריך, כולל קביעת תורים לרופאים, לקחת אותו לאותם רופאים, לדאוג שהוא יקבל בזמן את התרופות שהוא צריך לקחת, לדאוג לרווחתו, להניח אוכל על שולחנו, לעיתים להאכיל אותו, או למצוא עזרה שתעשה זאת על הצד הטוב ביותר.

מעבר לכך, יש את הטיפול בעניינים הכספיים השוטפים של האדם שאינו כשיר, כולל לשלם תשלומים כאלה ואחרים, לבדוק שחשבון הבנק בסדר, שקצבאות שאמורות להיכנס לחשבון אכן ייכנסו לבנק.

את כל הפעולות האלה עושה ה"אפוטרופוס", במסגרת המינוי של אפוטרופסות על הורה,  הוא שיכול להתנהל מול הבנקים, מול הרשויות ומול המרפאות ובתי החולים.

לרוב, ימנו בתי המשפט לענייני משפחה את קרובי המשפחה, בהליך אפוטרופסות על הורה, בפרנטלה הראשונה שהכי קרובה לאדם שאינו כשיר – ילדיו.ה ו/או בן.ת הזוג.

כאשר באים למנות אפוטרופוס על הורה, צריך להבין שמדובר בפגיעה קשה מאוד בחירות ובחופש של אותו הורה. המשמעות היא שהעצמאות, זו שהיתה מנת חלקו של ההורה עד לא מזמן, תישלל ממנו כמעט לגמרי. לא יהיה לו כרטיס אשראי, או גישה חופשית לחשבונותיו, את הקניות יערכו בשבילו, את החשבונות ישלמו עבורו והוא יוותר כמעט ללא תפקידים אחרים בחייו למעט לחיות ולהיות תלוי באחרים.

זו הרגשה קשה מאוד, הרגשה של תלות תמידית ואי יכולת לעזור לעצמך, אלא להיעזר רק באחרים, קשה לנו מאוד לדמיין את זה, אך לשם יוביל הליך אפוטרופסות על הורה, כדי לעזור לאותו הורה להתקיים בכבוד.

אפוטרופסות על הורה

כאמור, בדרך הילדים, או בת / בן הזוג, יהיו אלו שיפנו לבית המשפט בבקשה לקבל אפוטרופסות על הורה , שהפך לחסר כשירות לטפל ולנהל את עצמו, עקב זקנה, או באופן מצער עקב מחלות. לאחר הגשת הבקשה לקבל אפוטרופסות על הורה תינתן החלטה זמנית לאפוטרופסות זמנית ובמהלך התקופה שלאחר מכן, עד לקבלת האפוטרופסות הקבועה, ימנה בית המשפט לענייני משפחה עובד.ת סוציאלי.ת אשר יבדקו מה מצבו של  ההורה שאינו כשיר והאם אכן הוא זקוק למינוי של אפוטרופוס עליו.

בדיקה זו חשובה מאוד כדי לא לקחת חירותו של אדם שבריא בגופו ובנפשו, ולעשות מה שרוצים בכספים שלו למשל, ולא חסרים מקרים כאלה במציאות של ימינו. לקחת חירות של אדם היא צעד משמעותי מאוד ומגביל מאוד ולכן האפוטרופסות הקבועה תינתן לאחר בדיקות מעמיקות, על אף האישור הרפואי שהאדם אינו כשיר.

לאחר ביקור העובד.ת הסוציאלי.ת יוגש דו"ח, תסקיר, על מצבו של האדם, או ההורה, שאינו כשיר, אשר יכלול את מצבו של אותו הורה ומי יכול לטפל – האם מי שהגיש.ה את הבקשה או אדם / גוף אחר.

יש מקרים בהם לאחר עיון בתסקיר בית המשפט לענייני משפחה יחליט למנות גוף חיצוני כאפוטרופוס להורה בגינו הוגשה הבקשה, זה קורה בעיקר כשיש חילוקי דיעות בין מספר ילדים לאותו הורה ויש ניגודי עניינים ביניהם למשל לגבי אופן הטיפול בהורה, ומעל לכל תמיד תרחף שאלת הטיפול בכספים של אותו הורה.

בדרך כלל, התסקיר ימליץ שתינתן האפוטרופסות למגיש, או מגישי הבקשה לקבלת אפוטרופסות על הורה (יכולים להיות יותר מאפוטרופוס אחד, במידה ושני ילדים רוצים לחלוק במטלות הנדרשות כדי לטפל בהורה).

לכן, לאחר הגשת התסקיר יקבל בית המשפט לענייני משפחה את ההחלטה הקבועה לגבי מינוי אפוטרופוס על הורה.

הליך חליפי להליך אפוטרופוסות על הורה

זהו הליך המתבצע כל עוד ההורה כשיר, במצב קוגניטיבי יציב וטוב, והוא למעשה יכול למנות כל מי שהוא חפץ ש"ייכנס לנעליו" ביום בו הוא יהפוך חלילה לאדם לא כשיר, שאינו יכול לנהל את ענייניו בעצמו.

הליך זה נקרא – ייפוי כוח מתמשך, הוא הליך מהיר יותר ומייתר את הצורך מלהיכנס בין כותלי בית המשפט כדי לבצע אותו.

  • אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד
דילוג לתוכן