עורך דין לדיני עבודה

עורך דין לדיני עבודה

האם עובד יכול לחסוך לעצמו בעלות של עורך דין לדיני עבודה ולייצג את עצמו בבית הדין לעבודה?

התשובה הפשוטה לשאלה זו היא "כן", אבל לענות באופן כה פשוט יהיה זה משום חוסר אחריות. התשובה המורכבת יותר לשאלה היא שככל שיש לעובד או לעובדת תביעה מורכבת יותר ועם פרמטרים רבים אזי התשובה תלך ותשתנה עד אשר תהפוך ל – "לא" מוחלט.

אסביר זאת, במידה ולעובד או לעובדת יש תביעה מובהקת וברורה לתשלום, לדוגמה תשלום שעות רגילות ששולמו בחסר, או תשלום שעות נוספות שלא שולמו להם ויש בידיהם את התלושים ודפי הנוכחות שלהם, שאגב תמיד, תמיד !!! רצוי לשמור אותם עם תלושי השכר לפחות 7 שנים !!! הרי שיהיה להם קל להוכיח את התביעה וייצוג עצמי יכול להצליח לו וגם לה.

הייצוג העצמי בבית הדין ועוד קודם לכן כתיבת כתב התביעה ילך ויסתבך ככל שיתווספו מרכיבים נוספים לתביעה, כגון פיטורים ללא שימוע כדין, תביעה לתשלום הפנסיה והפיצויים גם על מרכיב השעות הנוספות הגלובלי, או על מרכיב עמלות המכירה. מרכיבים אלו לבד דורשים רמת הוכחה ועמידה בתנאים משפטיים שלרוב העובדים אין את הידע המשפטי המספיק על מנת להצליח ולנצח בתביעה כגון זו.

יתרה על כן, עורך דין לדיני עבודה ידע לזהות רכיבי תביעה שעובד או עובדת לא ידעו לזהות ויקבלו את תלוש השכר כולו כמובן מאליו, למעט התשלום על שעות העבודה שלהם. בדרך כלל העובדים והעובדות השכירים יודעים כמה עבדו במהלך החודש וכמה אמורים לשלם להם בעד עבודה זו, בין אם מדובר בשכר על בסיס חודשי ובין אם מדובר על שכר המתקבל על בסיס שעתי / יומי, אך כאשר זה מגיע לרכיבי השכר הנוספים – יהיה קושי עבורם לדעת שמגיע להם יותר ממה שקיבלו לחשבון הבנק.

יש רשימה ארוכה של רכיבים שאותם בודק עורך דין לדיני עבודה, למשל בעניינם של העובדים והעובדות אשר עובדים לפי שעה – האם שולמו להם ימי חג בהתאם לחוק? ובמידה ושולמו יש לשאול – האם שולמו הפנסיה והפיצויים על אותם ימי חג ששולמו ? ויתכן שיש צורך לתבוע גם את ימי החג וגם את התשלום בגין הפנסיה והפיצויים עליהם.

יש לבדוק האם שולמו כל ימי החופש המגיעים, כולל פדיון החופש בסיום יחסי העובד – מעסיק, וכפי שהחוק מחייב יש להפקיד את ההפקדות לפנסיה ולפיצויים גם על ימי החופש אותם לקחו העובד או העובדת במהלך שנות או חודשי ההעסקה שלהם אצל המעסיק הנתבע (מאחר ואין מפקידים תשלומי פנסיה על פדיון ימי חופש המשולמים בגמר יחסי העובד – מעסיק, אלא רק על ימי החופש במהלך שנות / חודשי ההעסקה).
עורך דין לדיני עבודה יודע מהן הזכויות של העובדים מצד אחד אך גם ידע מהן הזכויות של המעסיקים מן הצד השני. שמירה על איזון נכון בין הזכויות תבוא לתועלתם של העובד או העובדת המבקשים לתבוע את המעסיק שלהם מאחר וידיעת זכויות המעסיק תמנע מהם לתבוע רכיבים שאינם ניתנים לתביעה.

תביעת רכיבים אשר המעסיק פעל על פי החוק בכל הקשור אליהם ובכל זאת נתבעים על ידי העובד או העובדת יותירו רושם מאוד לא טוב על המערכת המשפטית (השופט או השופטת) וזה עלול להשפיע על יתר רכיבי התביעה שיכולים להיות מאוד צודקים.

עובד או עובדת יפעלו בדרך כלל מתוך רגש, מתוך הפגיעה שהרגישו כי המעסיק פגע בה, או בו, ועל כן שיקול הדעת שלהם לא יהיה מאוזן והם יראו רק את הפגיעה בהם. עורך דין לדיני עבודה, העוסק בתחום ביום יום שלו, יביט על המקרה הספציפי ויבין את הלקוחה או הלקוח שלו ובמקביל יראה את המקרה גם בעיני החוק האופן אובייקטיבי.

רושם לא טוב הוא רושם לא טוב, אנחנו יודעים זאת היטב מפגישה שיש לנו עם אנשים חדשים. לעיתים נוהגים לשפוט אנשים חדשים שמכירים וזאת רק על פי המשפטים הראשונים והבודדים שהם מוציאים מפיהם וכבר אנו מציירים לנו את אופיו של האדם העומד או העומדת מולנו וזהו הרושם הראשוני.

בבית המשפט יש לנו זמן בדיוק לאותו רושם ראשוני, אין לנו שעות וימים על גבי ימים כדי שבית המשפט יכיר אותנו, יש לנו את כתבי הטענות שלנו ואת הרגעים הבודדים שאנו עומדים מול בית המשפט וזהו. על כן, חשוב מאוד שבכתבי הטענות והמפגש הקצרצר עם בית הדין אנו נציג תמונה אמיתית שגם תואמת את החוק.

עוד מי שזקוק לעורך דין לדיני עבודה הן האוכלוסיות החלשות בישראל, בעיקר עולים ועולות חדשים ממדינות העולם, העובדים בעבודות כפיים קשות ומייגעות והם מקבלים על כך שכר מינימום. בדרך כלל, העובדים והעובדות הללו אינם דוברי השפה העברית ואינם מודעים כלל לזכויות שלהם והדבר המצער הוא שדווקא בהם פוגעים מעסיקים הכי הרבה, מתוך הנחה שהעובדים והעובדות האלה לא יתבעו אותם וגם אם כן – רק אחוז קטן יתבע אותם ובסופו של דבר הם ירוויחו על גבם של אלו שלא יגישו תביעות כנגדם. האנשים המשתייכים לאוכלוסיות החלשות והמוחלשות, יש לומר, לא יוכלו, או יהיה להם מאוד קשה, להגן על הזכויות שלהם ללא עזרה של עורך דין לדיני עבודה שידאג שהם יקבלו את כל המגיע להם ולהן.

עולה מכל האמור לעיל שלהגיש תביעה לבד, מבלי להיעזר לשם כך בידע של עורך דין לדיני עבודה, זה סיכון גדול שרצוי שעובד או עובדת לא ייקחו על עצמם כדי שבסופו של יום לא ייווצר מצב שבו הם הוציאו הרבה יותר כסף מאשר הסכום אותו רצו לקבל, או ביקשו לקבל, מבית הדין לעבודה.

המאמרים אינם מהווים יעוץ משפטי. ייעוץ משפטי צריך להיות פרטני ובהתאם לנסיבות הספציפיות של כל מקרה לגופו

דילוג לתוכן