המונח "כשרות משפטית" מתייחס לזכויות ולחובות שאדם יכול ליהנות מהן, אשר טומנות בחובן משמעות משפטית. הכשרות המשפטית באה לידי ביטוי הן בפעולות יומיומיות שאנחנו אפילו לא מקדישים להן מחשבה, כמו רכישה של מוצרים, והן בפעולות הרות גורל כדוגמת רכישת נכס או חתימה על טיפול רפואי חודרני כגון ניתוח. הכשרות המשפטית מביאה לידי ביטוי את החירות ואת האוטונומיה שהם מנת חלקו של כל אדם; אולם על אף שרבים מאיתנו לוקחים אותה כמובנת מאליה, יש לא מעט אנשים שמסיבות שונות, אינם נחשבים כשירים מבחינה משפטית. רבים מחפשים בגוגל מונחים כמו "ייפוי כוח מתמשך עלות", ולא בכדי. קיימים מספר פתרונות חוקיים אשר מטרתם להתמודד עם מצבים שבהם יש צורך לקבל החלטות לגבי חייהם של אנשים שאינם כשירים משפטית, ואחד המקובלים שבהם הוא ייפוי כוח מתמשך.
עילות להגבלת הכשרות המשפטית
כאמור, מרביתנו מתייחסים ליכולת לבצע פעולות בעלות היבט משפטי באופן חופשי ותוך הפעלת שיקול דעת עצמאי כעניין של מה בכך. לרוב, אנו אפילו לא מעלים בדעתנו מצב שבו לא נהיה כשירים בעיני החוק לבצע פעולות כאלו. הכשרות המשפטית נתפסת, בצדק, כזכות בסיסית. מהן, אם כן, העילות להגבלתה? לפי החוק בישראל, כשרותם המשפטית של קטינים הינה חלקית בלבד. הם נהנים מזכויות מסוימות ואף כפופים לחובות, אולם חלק מהזכויות והחובות נמצאים למעשה באחריות הבגיר אשר תחת השגחתו הם נמצאים. כמובן שגם כשרותם המשפטית של בגירים עשויה להיות מוגבלת מסיבות שונות. במצבים כאלו, יש צורך למצוא פתרון אשר יבטיח את הדאגה לרווחת הפרט ולאינטרסים שלו כאשר אינו מסוגל לדאוג להם בעצמו.
פתרונות חוקיים אפשריים במצב של כשרות משפטית מוגבלת
הפתרון הבסיסי והמוכר ביותר ליישום במצב שבו כשרותו המשפטית של הפרט מוגבלת, הוא כמובן אפוטרופסות. מהו בעצם אפוטרופוס? מדובר באדם אשר מקבל אחריות, ועמה גם סמכות חוקית, לטפל בענייניו של אותו פרט שאינו כשיר לכך בעצמו. על מנת למנות אפוטרופוס יש צורך לנקוט בהליך משפטי, כאשר הסוגייה נידונה בבית המשפט לענייני משפחה. בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מופיעות עילות שונות שבהן, לפי חוק, צריך וניתן למנות לאדם אפוטרופוס.
על אף שמינוי אפוטרופוס הוא הליך נפוץ וכמעט שגרתי, קיימות מחלוקות לא מעטות בנוגע למוסד האפוטרופסות. לאור זאת, עם השנים עוגנו בחוק חלופות אשר נטען כי הן מצמצמות את הפגיעה בחירותו של הפרט. אם חיפשתם "ייפוי כוח מתמשך עלות", ככל הנראה אתם מכירים לפחות את אחת מהן. ככלל, ייפוי כוח מקנה את הסמכות לאדם מסוים לבצע פעולות ספציפיות, בעלות משמעות משפטית, בשמו של אדם אחר. ייפוי כוח מתמשך מהווה אישור לבצע פעולות אלה לאורך זמן, בתנאי שאותו אדם שלגביו מתקבלות ההחלטות אינו כשיר לעשות כן בעצמו. הליך של ייפוי כוח מתמשך אף מאפשר לפרט להורות למיופה הכוח לבצע פעולות ספציפיות בהתאם לרצונו, ובכך שומר במידה מסוימת על חופש הבחירה שלו.
חלופה נוספת למוסד האפוטרופסות היא האפשרות של תמיכה בקבלת החלטות. בבסיס חלופה זו עומדת התפיסה שאף אם אנשים זקוקים לעזרה מסוימת או להנגשה על מנת לקבל החלטות, אין הדבר אומר כי הם אינם מסוגלים לקבל את אותן החלטות. דוגמאות לתמיכה בקבלת החלטות הן למשל מתן הסברים, תרגום, סיוע בקבלת מידע ועוד. בית המשפט יכול למנות תומך בקבלת החלטות, אשר מקבל סמכויות מסוימות על מנת לאפשר לו לבצע את תפקידו, לדוגמה כמו גישה למידע; אולם סמכויותיו מצומצמות יחסית והוא אינו מקבל את ההחלטה הסופית
ייפוי כוח מתמשך עלות – דרך עורך דין
כשמדובר בהליך של ייפוי כוח מתמשך עלות משוערת צריכה לכלול גם פנייה לעורך דין. כפי שניתן להבין, הסוגייה של כשרות משפטית מורכבת ורגישה, לאור זאת, חשוב לערב בתהליך, עוד מתחילתו, איש מקצוע אשר יוכל לספק מידע, לחוות דעה ולסייע לאורך הדרך. כמו כן, כמו בכל הליך משפטי, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בנושא כה רגיש, מינוי מיופה כוח הוא תהליך מתמשך הכרוך בבירוקרטיה ומצריך אורך רוח ולכן כדאי שיהיה לצידכם עורך דין מומחה.
יתרה מזאת, הגשה של ייפוי כוח מתמשך אינה יכולה להתבצע על ידי מיופה הכוח בלבד ונדרשת חתימתו של עו"ד על המסמכים המוגשים לאפוטרופוס הכללי על מנת לאשר את חתימת הממנה ומיופה כוחו.
רונית חביבי – משרד עורכי דין בפתח תקווה מומחה בתחום ייפוי כוח מתמשך וישמח לעזור לכם בנושא.
מאמר זה אינו מהווה יעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ככזה, כל מקרה נבחן לגופו על פי נסיבותיו