אנו חיים בעידן בו יש לא מעט סוגי התקשרויות של הורים. החברה, לשמחתי הרבה, מאפשרת ליותר ויותר סוגי התקשרויות להיות טבעיים בדיוק כמו ההורות הקלאסית של אמא, אבא וילדים. חופש הבחירה באופן ההתקשרות הרצויה והמתאימה לכל אחת ואחד חשובה מאוד להתפתחות הזוגית ולהתפתחות הילדים הגדלים וצומחים מתוך אותה משפחה חדשה.
בין ההתקשרויות החדשות ניתן למצוא זוגות של הורים לעתיד המבקשים להיות הורים לילדים מבלי להתקשר לפני כן, או אפילו אחרי כן, בחתונה דתית ואפילו לא בחתונה אזרחית ולגדל מתוך רצון ואהבה ילדים משותפים עם בת זוג או בן זוג מתאימים.
לסוג זה של התקשרות קוראים הורות משותפת, הורות השמה במרכזה את טובתו של הילד אשר ייוולד, עקרון חשוב מאין כמוהו בעולם המשפחה. גידול ילד תוך שימת דגש על אושרו הנפשי והפיסי מהווה את הבסיס החשוב ביותר בחייו של הילד ומבטיחה כי הילד יגדל מאושר, עם בטחון עצמי ויקבל את הכלים הנכונים לו לחייו הבוגרים.
הסכם הורות משותפת מאפשר לגברים ולנשים למצוא שותף מתאים מתוך בחירה וכן מאפשר לזוגות חד מיניים להתקשר עם גורם נוסף ולהכניס אותה או אותו אליהם הביתה לתוך התא המשפחתי.
הסכם הורות משותפת הוא יצירת הסכם מתוך רצון משותף והדדי לדאוג לילד שייוולד, או לזה שכבר נולד. הסכם שנולד מתוך רצון משותף יהיה בדרך כלל כזה שאותו הצדדים יקיימו לאורך שנים ועד בגרותו של הילד. את תהליך יצירת הסכם הורות משותפת רצוי לעשות בליווי עורך דין שידאג לצד המשפטי של ההסכם וימצא את האיזון הנכון בין הצדדים לו לבין טובתו של הילד שייוולד.
מהו הסכם הורות משותפת ?
הסכם הורות משותפת הוא למעשה חוזה בין שני צדדים או אפילו שלושה צדדים, כאשר שניים מהם יכולים להיות זוג חד מיני המבקש להוליד ילד באופן טבעי. בחוזה עצמו יש לפרט את כל תנאי ההורות שהצדדים מסכימים עליהם לרבות גובה המזונות, מה יהיו זמני השהייה עם הילד או הילדה, יש לפרט עד כמה שניתן החלטות חשובות באשר לאופן גידולו של הילד, חינוכו ודרך חייו.
חשוב לזכור שככל שיהיה הסכם הורות משותפת מפורט יותר כך יקטן הסיכוי להיקלע למחלוקות בעתיד, מה שיתרום לשמירת טובתו של הילד.
אישור הסכם הורות משותפת בבית המשפט לענייני משפחה
במידה והילד או הילדה כבר נולדו, ניתן לאשר את הסכם הורות משותפת בבית המשפט לענייני משפחה. לפני הלידה השופטים חלוקים בדעתם באשר לאישור הסכם הצופה פני עתיד ולכן יש המאשרים אותו ויש שלא ומבקשים לחזור אליהם לאחר הלידה.
יש לדעת כי בית המשפט לענייני משפחה אינו מחויב לפסוק לפי מה שהצדדים ביקשו לכתוב בהסכם, אלא יפסוק על פי שיקול דעתו ובכפוף לעקרון טובת הילד.
אישור הסכם הורות משותפת בבית המשפט מהווה חיזוק משמעותי להסכם ויאפשר בעתיד, במקרה הצורך, לפנות לבית המשפט בבקשות הקשורות לאכיפת תנאי ההסכם, ככל שיהיה בכך צורך.
כמו בהסכמי גירושין, ככל שנחתם הסכם הורות משותפת ואושר בבית המשפט לענייני משפחה, אם ירצה אחד הצדדים לשנות תנאי מתנאי ההסכם יהא עליו או עליה לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולהוכיח שחלו נסיבות משמעותיות, שלא ניתן היה לצפותן מראש ובעטיין מבוקש השינוי. יש לזכור כי לא בנקל ישנה בית המשפט את ההסדרים שנקבעו בהסכם המקורי ושעליהם הסכימו מדעת הצדדים לו.
קראו גם על: ייפוי כוח מתמשך עלות
לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.