הסכם הורות משותפת – מה חשוב לדעת על ההסכם

הסכם הורות משותפת

בעידן הנוכחי המאופיין במודלים שונים של משפחה, נעשה גם הסכם הורות משותפת בין שני אנשים המעוניינים להביא יחד ילדים לעולם ולחלוק יחד את גידול הילד. כיוון שאין מסגרת חוקית ליחסים מעין אלה כמו נישואין וניהול משק בית משותף, יש צורך בגיבוש הסכם בין שני הצדדים אותו מומלץ לעשותו במשרד עורכי דין בעל התמחות בתחום. הסכם הורות משותפת נעשה כדי לשמור על טובת הילד למקרה בו אם וכאשר יתגלעו סכסוכים בין הצדדים וכדי למנוע מצב בו צד כלשהו עלול להשתמש בילד ככלי לניגוח הצד השני ולמנוע נזק ופגיעה עתידיים בילד.

עו"ד משרד עורך דין בפתח תקווה המתמחה בתחום מסביר כי לאור התפתחותם של תבניות משפחה שונות מהמודל הקלאסי של אבא, אימא וילדים, יש הרבה מאוד גברים ונשים, שהם חיים בתאים משפחתיים כמו שתי נשים או זוג של שני גברים, המעוניינים ליצור קשר עם אחרים לצורך הבאת ילד משותף לעולם וקיום הורות משותפת, או הסכם בינם לבין עצמם ככל שאינם נשואים.

מדוע חשוב לערוך הסכם הורות משותפת?

הבאת ילד משותף בין גבר ואישה יכולה להיעשות בין ידידים, מכרים וגם זרים. כל זוג בין אם נשוי או לא, אינו יכול לשער כיצד יתפתחו היחסים עם השותף/פה להבאת הילד לעולם והאם הם יצליחו ליצור יחסים טובים או שאלה חלילה יעלו על שרטון. זו הסיבה שבני זוג בכל מתכונת, בין אם הם חיים יחד ומנהלים משק בית משותף, ובין אם לא – עורכים ביניהם הסכמים אשר נועדו להסדיר מראש מחלוקות וסכסוכים ביניהם לכל מקרה אשר עלול לגרום לקרע ולהעיב על היחסים.

על אחת כמה וכמה חשוב לערוך הסכם הורות משותפת כאשר מדובר בגבר ואישה המעוניינים להביא יחד ילד לעולם. תהליך זה מעבר להיותו משמח, עלול להיות כרוך גם בלא מעט מתחים, לחצים והוצאות כלכליות, אם למשל מדובר בהיריון בסיכון או כזה הדורש בדיקות וסריקות חוזרות ונשנות ולאחר הלידה ההשתתפות בהוצאות לגידול הילד.

מומלץ לפנות לעורך דין ולעשות הסכם הורות משותפת, הקובע הרבה מאוד נושאים כדי שבכל מקרה או בעיה, ידעו ויכירו שני הצדדים בזכויות ובחובות של כל צד בתוך התהליך ואחריו. יש גם מקרים בו השותפות למען הבאת הילד נעשית עם אדם זר ולא נעשתה היכרות עמוקה ולכן כבר בתחילת ההיריון עלולים להתגלע חיכוכים וסכסוכים ביניהם. אם הצדדים לא ערכו ביניהם הסכם הורות משותפת הם עלולים למצוא את עצמם בתהליכים משפטיים אשר עלולים לגרום לפגיעה ונזק לילד/ה, ובמקום לגדל את אותו/אותה בנחת ואהבה, הם מוצאים עצמם נלחמים זה בזו בבית המשפט ומזניחים את הדאגה והטיפול בילד/ה.

מה כולל הסכם הורות משותפת?

הסכם הורות משותפת חייב לפרט מהם היחסים הרצויים בין הצדדים כולל הסדרת העניינים הכלכליים והאחרים הכרוכים בתהליך ההיריון, הלידה וגידול הילד. הסכם כזה ללא זוגיות, חייב אישור של בית המשפט לענייני משפחה עוד בטרם לידת היילוד או אחריה והוא נעשה מכוח חוק האפוטרופסות כדי לשמור על האינטרסים של העולל שיולד. הסכם זה הוא מכוח עיקרון טובת הילד ויש לנסח הסכם הורות משותפת הכולל סעיפים הקשורים בחינוך הילד או הילדה שיוולדו ונושאים אחרים משמעותיים על אופן הגידול, זמני השהייה (אם הצדדים אינם מתגוררים תחת קורת גג אחת), חינוך וההוצאות הכלכליות הכרוכות בכך.

ההסכם יתאר בצורה מפורטת, את טיב הקשר אשר יתקיים בין שני הצדדים – הוריו של הילד. כיצד תתבצע חלוקת ההוצאות הכרוכות בתהליך החל מההיריון ועד הלידה? מהו החינוך המוסכם על שניהם לגידול הילד, תשלום מזונות. כיצד יחלקו את המשמורת ועוד.

מניסיוננו לא כל שופט מאשר הסכם הורות הכולל סעיפים הקשורים ליילוד שעדיין לא נולד. באם בית המשפט לא אישר הסכם הורות בטרם נולד הילד, יש להגישו שנית לבית המשפט לאחר היוולדו, ולתת לו תוקף של פסק דין.

הסכם מגדיר תנאים ומונע מחלוקות וסכסוכים

עו"ד ממשרד עורכי דין בפתח תקווה מסביר כי אם אין הסכם הורות משותפת בין שני הצדדים אשר החליטו להביא יחד ילד לעולם ולחלוק בגידולו, לכל אחד עלולה להיות פרשנות אחרת לתהליך ועלולים להתגלע ביניהם מחלוקות שונות. הסכם טוב יסדיר את התנאים, ההסתייגויות וההסכמות המקובלות על הצדדים.

כאשר מדובר בהסכם על הבאת ילד לעולם והורות משותפת, מעורבים בתהליך הזה גם הרבה רגשות. לעתים עלולים לצוף פחדים וחרדות מעצם העתיד לבוא ושינוי הסטטוס, וכל אלה עלולים לגרום למתחים בין הצדדים.

משום כך – זוגות אשר מעוניינים להביא יחד ילד לעולם, חייבים למען הילד ולמען עתידם המשותף להגיע להסכמות ולערוך הסכם הורות מסודר במשרד עורכי דין. אם הם לא יגיעו להסכמות האלה הם ייאלצו, למורת רוחם, להגיע לפתחו של בית המשפט ולשלם שכר טרחה לעורכי דין, שלא לדבר על האווירה הקשה בין הצדדים אשר בה יצטרך לגדול ילד בריא בנפשו, בעוד הוריו מתקוטטים זה עם זה בבתי משפט.


משרדי עורכי דין בפתח תקווה רונית חביבי כאן לשירותם, נשמח לעזור בכל שאלה.

לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת

דילוג לתוכן