לא מעט אנשים מתעניינים בנושא – הסכם גירושין הורות משותפת – למעשה מונח זה משלב שני דברים מעט שונים. יש לשער שהכוונה היא להסכם גירושין כאשר המשמורת היא משמורת משותפת, כלומר ההורים חולקים את זמנם עם הילדים באופן שווה ועל פי הפסיקה גם דמי המזונות בעד הילדים יחולק בין ההורים קצת שונה מאשר היה בעבר וזאת בעקבות פסק הדין המפורסם שנתן בית המשפט.
יש דעות לכאן ולכאן האם זה בריא לילדים לעבור מהורה להורה במקום שגרה מסודרת לפיה ביתם הוא אחד ומידי פעם שוהים אצל ההורה האחר. יש זוגות, היכולים לאפשר זאת כלכלית כמובן, המותירים את הילדים בבית המשותף והם עצמם שעוברים מדירה לדירה ולא הילדים, כך נמנע מהילדים לעבור כל פעם מקום, ילדים זקוקים ליציבות בחיים. אין ספק שלהיות בקשר קרוב עם שני ההורים זהו הדבר הבריא ביותר עבורם בהסתייגות אחת – כל עוד ההורים מדברים האחד עם השנייה, מפרגנים ומכבדים זו את זה, במקרה כזה רצוי שהילדים ישהו באופן שווה עם אבא ועם אמא.
הסכם הורות משותפת להבדיל מהסכם גירושין הורות משותפת
ניתן לערוך הסכם גירושין הורות משותפת כהסכם גירושין אשר יכלול גם את נושא ההורות המשותפת כמובן, זמני השהייה, תשלומי המזונות, חלוקת הרכוש וכל הכרוך בהליך הגירושין. להבדיל מהסכם גירושין הורות משותפת הכולל את עניין הגירושין של הצדדים יש את הסכם ההורות המשותפת המתאים לזוגות שלא נישאו ולא קיימו חיים משותפים תחת קורת גג אחת.
בעשורים האחרונים חל שינוי מאוד גדול בהרכב התא המשפחתי ובתנאי היווצרותו בעולם כולו, יש לא מעט זוגות, גברים ונשים, המעוניינים להביא לעולם ילדים מבלי להינשא ולעיתים אף מבלי לקיים חיים משותפים תחת קורת גג אחת וגם לא מעט זוגות חד מיניים המבקשים להיות הורים באופן טבעי ומבלי להזדקק לאם פונדקאית, או אימוץ.
בשנים האחרונות גם החברה בישראל פתוחה יותר (יש עוד דרך ארוכה לשלמות בעניין זה) לסוגי התקשרויות של הורים מכל המינים ומכל הסוגים ולא רק למבנה המשפחתי הקלאסי של התא המשפחתי המונה אמא ואבא הנשואים זה לזו ויחד הם מביאים לעולם ילדים.
הרפואה המתקדמת מאפשרת להביא ילדים באופן לא קונבנציונלי לעולם באמצעות פרוצדורות רפואיות, למשל "ילדי מבחנה", ולכן יש להרבה זוגות, כמו גם לנשים וגברים המבקשים להיות חד הוריים, את האפשרות לממש את חלומם ולהפוך להורים מבלי להיקשר בברית הנישואין.
מדובר כאן על חופש הבחירה באופן שבו הילדים יגיעו לעולם, כדי שהם ייוולדו בכל זאת לתוך מסגרת מסודרת של אבא ואמא, או שתי אימהות, או שני אבות, אשר למרות שאינם מתגוררים תחת קורת גג אחת עדיין יוכלו לספק לילדיהם שגרה ויציבות בחיים בשל הסכם הורות משותפת שנערך בתבונה על ידי שני הצדדים בליווי מקצועי של עורכי דין מהתחום.
המשותף להסכם גירושין הורות משותפת ולהסכם הורות משותפת
בשני המקרים חשוב להסדיר את תנאי ההורות המשותפת בהסכם מחייב, שיקבל אחר כך את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה.
על הסכם גירושין הורות משותפת ועל הסכם הורות משותפת לכלול את כל הסוגיות הנוגעות לגידול הילדים, חשוב לעשות זאת כדי שהצדדים יוכלו להתרכז בגידול הילדים ולא במלחמות נוקבות על הפרטים שלא הוסדרו בהסכם.
חשוב שההסכמים ישימו במרכזם את טובת הילדים, אלה שנולדו (לזוגות המתגרשים) ואלה שטרם נולדו (להורים בהתהוות). עקרון טובת הילד הוא עקרון חשוב, יש לחשוב על הילדים כאשר עורכים את ההסכמים, לשים דגש על אושרם הנפשי ואושרם הפיזי, ולגדל אותם באהבה אשר תעניק להם בטחון ועוצמה כאשר יגדלו.
על הסכם גירושין הורות משותפת ובוודאי על הסכם הורות משותפת להיווצר מתוך רצון משותף ודאגה הדדית לילדים. כל הסכם שייערך בהסכמה מלאה ומרצון של הצדדים לו יהיה בדרך כלל הסכם כזה שההורים יקיימו לאורך כל תקופת התבגרותם של הילדים וזו סיבה נוספת להיעזר בעורכי דין מקצועיים, שיאזנו את ההסכם וישמרו על טובת הילדים.
הסכם גירושין הורות משותפת – אישור בבית משפט לענייני משפחה
הסכם גירושין הורות משותפת וכמוהו גם הסכם הורות משותפת הם הסכמים חוזיים לחלוטין, שני הצדדים כותבים אותם, מסכימים להם ומתחייבים להם.
יש לאשר אותו בבית המשפט לענייני משפחה במקום המגורים המשותף האחרון, ככל שמדובר בבני זוג הנמצאים בהליכי גירושין ,או, לפי העיר בה מתגוררים הצדדים לגבי אישור הסכם הורות.
בית המשפט יעיין בהסכם, הסכם גירושין הורות משותפת, או בהסכם ההורות, יוודא כי הסעיפים מתיישבים עם החוק ושהצדדים אכן מסכימים להם, מבלי שתהיה השפעה של צד אחד על הצד האחר, או כפייה לקבל את האמור בהסכם.
אישור הסכם הורות משותפת רצוי שיאושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה למרות שאין חובה בחוק לכך, להבדיל מהסכם גירושין הורות משותפת, או הסכם ממון בין בני זוג נשואים, שצריך לאשר בבית המשפט על מנת שיקבל תוקף של פסק דין.
משרדי עורכי דין בפתח תקווה רונית חביבי כאן לשירותם, נשמח לעזור בכל שאלה.
לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת