בשנים האחרונות אנו רואים כי המונח "משפחה" מקבל פנים אחרות אצל לא מעט אנשים, אם בעבר היינו מגדירים משפחה כמשפחה גרעינית המכילה אב, אם וילדים היום אנו רואים משפחות המורכבות מהרכב אחר לחלוטין. לא מעט אנשים בעולם המודרני בו אנו חיים אינם רוצים להיכנס במסגרת הנישואין הרשמית אך באותה נשימה להביא ילדים – הסכם הורות משותף נועד על מנת לעגן ולהסדיר את הנושא בצורה נכונה ובריאה. אנו מאמינים שיש לכם לא מעט שאלות לקראת התהליך – רונית חביבי עורכת דין החליטה לעשות לכם מעט סדר.
לפני הכל: מה זה בעצם הורות משותפת ?
כאשר אנחנו מדברים על הורות משותפת אנו מדברים על "הקמה" של משפחה חדשה בישראל אך ללא נישואין ובצורה המסורתית המוכרת לכולנו. הורות משותפת היא מצב בו שני מכרים ו/או במקרים מסוימים אף אנשים שאינם מכירים כלל מחליטים להביא ילד משותף ביחד מחוץ לנישואין. הסכם הורות משותפת נותן ללא מעט פרטנרים את האפשרות לקיים חיי משפחה תקינים ולגדל את הילדים במינימום בעיות ו/או מחלוקות שיכולות להתעורר. למעשה, בהסכם הורות משותפת שני הצדדים חוברים זה לזו במטרה אחת – להביא ילד לעולם ולגדל אותו בשיתוף.
מי יכול לקחת חלק בהסכם הורות משותפת?
לא מעט אנשים תוהים אלו אנשים יכולים לקחת חלק בהסכם זה, למעשה התשובה היא פשוטה – כל מי שרוצה להביא ילד לעולם מבלי להיכנס בין כותלי מוסד הנישואין מסיבותיו שלו. אלו יכולים להיות בני זוג אשר רוצים להביא ילד לעולם ולהסדיר בצורה נכונה ובריאה את אופן הגידול, חלוקת התפקידים וזמני השהייה, אלו יכולים להיות זוג בני אותו המין אשר רוצים להקים משפחה ולעגן את זכויותיהם. אם יורדים לעובי הקורה אנו מגלים כי בשנים האחרונות לא מעט אנשים מחליטים לבחור באפשרות זו על פני אפשרויות אחרות.
מה הם הדברים שנסדיר במסגרת ההסכם?
כאשר אנחנו מדברים על הסכם הורות משותפת אנו מדברים על מלאכת מחשבת של ממש, למעשה ההסכם הוא זה שיכריע את כל המחלוקות בהם נוכל להיתקל בעתיד ולהסדיר אותם כבר מעכשיו. אנו מאמינים שאתם נמצאים בתקופה מאוד מאושרת בחיים שלכם יחד עם ההחלטה להביא ילד לעולם, אך באותה נשימה אנו ממליצים לכם לתכנן את העתיד שלכם ושל הילדים שלכם בצורה נכונה כך שתוכלו לשאוב הנאה מן התהליך ומגידול הילדים. בין הדברים אותם אנו נסדיר במסגרת ההסכם:
- משמורת – כאשר אנחנו מדברים על הורות משותפת ברוב המקרים האפוטרופסות היא של שני ההורים. אחת מן האפשרויות השכיחות ביותר בשנים האחרונות היא המשמורת המשותפת אשר מחלקת את הזמן בצורה שווה בין האמא לאבא במתכונת בה הם יבחרו (שבוע-שבוע, שלושה ימים-ארבעה ימים ובשבוע שלאחר מכם ארבה ימים-שלושה ימים והכל בהתאמה אישית).
- איפה הילד יגור – אחרי שהילד יוצא אל העולם מדובר באחד הרגעים המרגשים ביותר, יחד עם זאת לא מעט מן הפעמים אחד מההורים בוחר לגור רחוק בצורה ניכרת מין הפרטנר השני דבר שיכול ליצור לא מעט בעיות ומחלוקות הן אצל ההורים המשותפים והן אצל הילד (עקירה ממקום לימודים, הסתגלות לשני מקומות שונים לגמרי ועוד) לכן בהסכם הורות משותף ניתן להחליט מראש על אזור מגורים משותף ו/או בקרבה בו יהיה נוח גם לכם וגם לילדיכם.
- הוצאות – גידול ילדים יגיע לרוב עם כמות בלתי מבוטלת של הוצאות – חינוך, חיי חברה, מזון, חוגים, ביגוד, שכירות, חשמל, מים וכיוצא בזה. בהסכם הורות משותפת מסדירים מראש את כל עניין ההוצאות האם הם יתחלקו חלוקה שווה או שמא אחד מן הצדדים ישלם יותר או אפילו הסדרה של עניין ההוצאות יחד עם תשלום המזונות המוכר לנו מעולם הגירושין.
הדוגמאות לעיל הן רק מקצת מן הנושאים אותם יש לעגן במסגרת ההסכם, ניתן למצוא עוד נושאים נוספים לדוגמה: חינוך, שם הילד, מימון תקופת ההיריון ועוד.
אמרתם הסכם הורות משותפת: אמרתם רונית חביבי
משרד עורכי דין כאשר אנחנו מדברים על הסכם הורות משותפת אנו מדברים על הדרך שלכם לדאוג לילדים שלכם בצורה הטובה ביותר, שניכם ניגשתם לתהליך על מנת להביא לעולם חיים חדשים ויש לכך משמעות רבה, לכן עליכם לקחת בחשבון את טובת הילדים. הסכם הורות משותפת הוא דבר מרגש במיוחד אך גם מלאכת מחשבת של ממש – משרדנו מתמחה מזה שנים בכל הקשור להסכם הורות משותפת וליווה הורים לעתיד רבים בישראל בדרך אל מטרתם.
המאמר נכתב ע"י רונית חביבי משרד עורכי דין בפתח תקווה
לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת