לעיתים סכסוך בתוך המשפחה יוצר רגשות שליליים ואווירה כללית מאוד לא טובה ש"מרעילים" את הקשר המשפחתי. הסכסוכים בתוך המשפחה הנפוצים ביותר הם על רקע פרידה מבן או בת הזוג, גירושין ומות בן או בת משפחה והותרת הון שכל אחד מבקש "לשים ידו" עליו.
זה ברור ומובן שלא ניתן למנוע את כל הסכסוכים שנוצרים בתוך המשפחה, בין אם בתא המשפחתי הקטן או התא המשפחתי המורחב, אך בהחלט ניתן להקל על הצדדים לסכסוך על ידי שימוש חכם בכלים המשפטיים שקיימים היום ואשר נועדו לכך וביניהם הסכם ממון ועריכת צוואה מפורטת ורצוי אף מצולמת.
מהו הסכם ממון ?
למעשה יש את חוק יחסי ממון (להלן: "החוק"), אשר נחקק ב-1973, ומטרתו היא להסדיר את חלוקת הנכסים במקרה של גירושין, במידה ולא קיים הסכם אחר יעזר בית המשפט לענייני משפחה באמור בחוק וייתן החלטתו על פיו. בחוק מפורט באיזה אופן יחולק הרכוש המשותף בין בני זוג. לעומת החוק, הסכם ממון מאפשר לבני זוג להחליט על הסדר ממון המתאים להם והמאפיין אותם באופן ספציפי ויתכן שהוא יהיה שונה בתכלית השינוי מזה המוצע בחוק והמותאם יותר לכלל האוכלוסיה.
- עריכת הסכם ממון בין בני זוג יכול להתאים למצבים הבאים:
- כאשר לאחד מבני הזוג נכסים והשני מגיע לזוגיות ללא נכסים.
- הסכם ממון שנערך כאשר מגיעים לזוגיות של "פרק ב'" ומבקשים להגן על הרכוש שנצבר טרום הזוגיות השנייה.
- בין בני זוג צעירים, גם כאשר אין נכסים קודמים אבל רוצים להבטיח אי שיתוף בנכסים עתידיים. זהו תכנון נבון של העתיד וחשיבה ארוכת טווח.
- הסכם ממון לבני זוג החושבים לעבור לגור יחדיו ומאותן הסיבות המנויות לעיל.
על מנת שהסכם ממון יקבל תוקף משפטי, יש לאשר הסכם ממון בביהמ"ש לענייני משפחה, זו המלצה לעשות כן, אך אם מדובר על הסכם ממון של זוג נשוי – חובה לאשר אותו בבית המשפט על מנת שיהיה לו תוקף, ללא אישור בית המשפט לענייני משפחה לא יהיה להסכם כזה תוקף ויהיה צורך להוכיח כל סעיף וסעיף בבית המשפט במידה ויתגלע סכסוך בין בני הזוג.
מהם היתרונות הבולטים לעריכת הסכם ממון ?
עריכת הסכם ממון נעשית בדרך כלל ברוח טובה השוררת בין בני הזוג הרוצים לקיים משק בית משותף ולגור תחת קורת גג אחת.
הסכם ממון נעשה מתוך התחשבות בבן או בת הזוג האהובים וזאת בניגוד להלך הרוח הלוחמני משהו כאשר מנסים להגיע להסכם גירושין בעת פרידה.
יש מי שסבור שעריכת הסכם ממון תפגע בקשר הזוגי והרומנטי ואפילו זה עלול לפגוע באמון בין בני הזוג, ואכן, לא כל זוג בשל לעריכת הסכם ממון לפני החתונה או לפני שנכנסים לחיים משותפים, אבל גם במקרים אלו חשוב שהשכל הישר יגבור על התנגדות לעריכתו מתוך חשיבה על הרציונל שתרופה מונעת בהחלט עדיפה על טיפול כואב בשלב מאוחר יותר וחס וחלילה אם היחסים יעלו על שרטון.
פנייה אל רונית חביבי משרד עורכי דין בפתח תקווה תעזור לכם להגיע להסכם ממון המקובל על שני הצדדים ויאפשר לכם להמשיך בחייכם המשותפים באופן הטוב ביותר.
לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת
ראו גם: הסכם ממון על דירה