לסיים נישואין זו אף פעם לא החלטה קלה. אין ספק שנוסף על המשמעויות הרגשיות והיומיומיות שלה, מתלוות אליה לא מעט מורכבויות. אחת מהן היא סוגיית החלוקה של הנכסים שנצברו על ידי בני הזוג במהלך נישואיהם. לאור הקשיים שמעוררת סוגיה זו, נחקק "חוק יחסי ממון בין בני זוג" אשר מעגן את אופן חלוקת הרכוש והממון. ברירת המחדל העולה מן החוק היא חלוקה שוויונית אולם לעתים, מסיבות שונות, בני זוג מעדיפים לחלק את הנכסים המשותפים בצורה שונה. הדרך המקובלת לעשות זאת היא על ידי עריכת הסכם ממון לפני הנישואין או הסכם ממון לאחר נישואין. קיימת כמובן גם חלופה לבני זוג שאינם נשואים, המכונה "הסכם לחיים משותפים בין ידועים בציבור".
אישור הסכם ממון לאחר נישואין
עריכת הסכם ממון הוא תהליך שלו מספר שלבים, כאשר אחד החשובים שבהם הוא אישור ההסכם. כאשר ההסכם נערך טרם הנישואין, ההליך יחסית פשוט ויש לאשר את ההסכם בפני עורך דין או רשם נישואין בלבד, אם כי רצוי לאשרו בבית המשפט. אולם כשנערך הסכם ממון לאחר נישואין, בני הזוג נדרשים לקבל אישור של בית משפט לענייני משפחה או של בית דין דתי על מנת לאשרו ולתת לו תוקף משפטי. קבלת האישור מהווה, כאמור, שלב קריטי בהליך מכיוון שמטרתו לוודא כי שני הצדדים מבינים את משמעות ההסכם ומסכימים לו מרצונם החופשי.
הסכם ממון – למה זה חשוב?
בשנים האחרונות, אנחנו רואים עלייה ברורה במודעות הציבורית לנושא של הסכמי ממון וכן בהבנה הרחבה אודות משמעותם וחשיבותם. ראשית, הסכמי ממון מאפשרים פעמים רבות להקל מתח שקיים טרם הנישואין, או במקרה של הסכם ממון לאחר נישואין, גם במהלך הנישואין עצמם. לדוגמה, במקרים שבהם קיימים פערים כלכליים בולטים בין בני הזוג עוד לפני הנישואין עשוי להתהוות חשש לאינטרסים כלכליים של אחד מבני הזוג להינשא. במקרים כאלה, עריכת הסכם ממון שמקובל על שני הצדדים יכולה לצמצם מתחים ולהפיג את החששות.
שנית, הסכמי ממון שנחתמו מבעוד מועד לעתים קרובות מסייעים לקצר הליכי גירושין ובכך להיות בעלי תועלת רבה עבור בני הזוג. אף אחד לא מתחתן עם שאיפה להתגרש ופעמים רבות הגירושין מהווים הליך מאוד לא פשוט מבחינה רגשית ונפשית עבור בני הזוג. על כן, עדיף להגיע להסכמות מהר ככל האפשר ולהמשיך הלאה, והסכמי ממון מסייעים בכך שכן הם מגדירים מראש את אופן חלוקת הרכוש. כמו כן, כאשר מתגרשים בני זוג שלהם ילדים משותפים, הליך גירושין מתמשך ורווי ויכוחים עשוי להיות בעל השפעה שלילית על הילדים וחשוב לעשות מה שניתן על מנת לקצר אותו ולהגיע להסכמות. גם כאן, הסכם הממון יכול להניב תועלת רבה.
יש דברים שעושים רק עם עורך דין
כאשר עורכים הסכם ממון, חשוב לשכור את שירותיו של עורך דין מקצועי בעל מומחיות וניסיון בתחום. יש לכך כמה סיבות מרכזיות: הראשונה, עריכה של הסכם ממון היא משימה הטומנת בחובה מורכבויות רבות, לרבות שיח על נושאים רגישים במיוחד. מסיבה זו, חשוב להיעזר בצד שלישי וניטרלי אשר יוכל לחוות דעה מנקודת מבט מקצועית ולאור ניסיונו בתחום. בסופו של דבר, המטרה בעריכת הסכם ממון היא להקל ולא לייצר משברים.
סיבה שניה, לאור העובדה שהסכמי ממון נערכים כאשר בני הזוג מסוגלים להסכים ביניהם, על מנת שניתן יהיה להיעזר בהם בימים פחות אופטימיים, יש חשיבות יתרה לקוהרנטיות של הסכמי הממון ולכך שלא יעלו מתוכם סתירות או אי הבנות. חשוב לערוך את ההסכם יחד עם איש מקצוע אשר יוודא כי הכל כתוב בצורה ברורה וחד משמעית ויפנה את תשומת הלב לכך שההסכם לוקה בחסר, באם זה המצב.
ובאשר לסיבה השלישית – כאשר נערך הסכם ממון לאחר נישואין, יש צורך כאמור בקבלת אישור מבית המשפט לענייני משפחה. מדובר בצעד שמרבית האזרחים אינם מתנסים בו לאורך חייהם, ולכן חשוב להיעזר בעורך דין אשר יספק הנחייה לכל אורך הדרך וילווה את התהליך מתחילתו ועד סופו – חתימת בית המשפט על ההסכם.
קראו גם על: הסכם ממון על דירה
מאמר זה אינו מהווה יעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ככזה, כל מקרה נבחן לגופו על פי נסיבותיו