הסכם ממון לאחר נישואין

הסכם ממון לאחר נישואין

מה קורה כאשר בני זוג מבקשים לחלק את רכושם באופן שונה מן החלוקה הקבועה בחוק?

מטרת הסכם יחסי ממון הוא להגדיר איך יחולקו נכסי בני הזוג עם סיום הקשר ביניהם. עריכת הסכם ממון אפשרית עוד לפני הנישואין כגון במקרה של זוג הידועים בציבור שלא באו בברית הנישואין או לערוך הסכם ממון לאחר נישואין.

במאמר זה נדון בהסכם ממון לאחר נישואין. חוק יחסי ממון בין בני זוג אומר כי במקרה של מות אחד מבני הזוג, או במקרה של גירושין, זכאי כל אחד מבני בזוג למחצית מכל הנכסים שצברו שני בני הזוג במהלך תקופת הנישואין. אך מה קורה אם בני הזוג רוצים לחלק את רכושם בשונה מן החוק? במצב כזה הם יכולים לחתום על הסכם ממון לאחר נישואין. בהסכם יש לציין בצורה מפורשת את אופן חלוקת כלל הנכסים וזאת על פי רצונם המשותף והמוסכם של בני הזוג ולהגדיר זאת בהסכם.

יצוין כאן כי הסכם ממון לאחר הנישואין אינו מהווה תחליף לצוואה. הסכם הממון קובע איך יחולקו נכסי בני הזוג בינם לבין עצמם ובכך מגדיר גם מהו היקף העיזבון של כל צד ואילו הצוואה קובעת איך יחולק אותו עיזבון.

לשם דוגמה: בני זוג מחליטים כי בהגיע שעתו של אחד הצדדים הדירה המשותפת בתל-אביב תהיה שייכת לבעל ואילו הבית הפרטי ברחובות יהיה שייך לאישה. היה והבעל נפטר ראשון ולא הותיר אחריו צוואה, העיזבון יחולק כך – 50% מהדירה בתל-אביב יהיו שייכים לאישה ו-50% הנותרים מהדירה בתל-אביב יחולקו שווה בשווה בין האישה וילדי בני הזוג. הבית הפרטי שברחובות לא יחולק מאחר והוא אינו חלק מן העיזבון, אלא הוא שייך לאישה מכוח הסכם ממון לאחר נישואין שערכו בני הזוג.

הסכם ממון לאחר נישואין חייב לקבל את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה או בית דין דתי, ואישור זה יינתן רק אם בית המשפט או בית הדין שבפניו יובא ההסכם, ישוכנע שכל אחד מהצדדים הבין את פרטי ההסכם ושכל אחד מהם חתם עליו מרצונו החופשי וללא השפעה או לחץ כלשהו.

לאחר שהסכם ממון לאחר נישואין מקבל את אישורו של בית המשפט הוא מקבל מעמד של מסמך משפטי המחייב לכל דבר ועניין. חשוב לציין, שבהסכם ממון, המאושר על ידי בית המשפט או בית דין דתי, יש פריביליגיה מיוחדת והיא האפשרות לפנות לאכיפתו ישירות בהוצאה לפועל, דבר שאינו אפשרי בחוזה רגיל על פי דיני החוזים הרגילים.

הסכם ממון לאחר נישואין הוא אם כן חוזה בין בני הזוג שרוצים לקבוע את הפן הכספי/רכושי ביחסיהם כדי למנוע אי בהירות ומריבות מיותרות אם וכאשר יחסיהם יעלו על שרטון. אין ספק בכך שהסכם ממון מעולה ימנע מחלוקות בעתיד ובכך תרומתו גם לחיי זוגיות בריאים שאינם מתנהלים בצילה של מחלוקת פיננסית כזאת או אחרת. עריכת הסכם ממון עשויה למנוע הליכים משפטיים יקרים, ארוכים וכואבים.

במקרים בהם ישנו פער כלכלי גדול בין הצדדים החשיבות של הסכם הממון היא בכך שהוא תורם למניעת חשש שבן הזוג העשיר פחות נישא רק משום רצונו לשדרג את מעמדו הכלכלי. במקרים אלו חשוב שההסכם יכלול תנאים הוגנים שימנעו פרשנויות העלולות ליצור מחלוקות, אי הבנות ורגשות שליליות כגון תחושות של ניצול ו/או קיפוח.

בעבר רבים התנגדו לרעיון של עריכת הסכם ממון כמשהו נחוץ וחשוב במערכת יחסים בוגרת ובריאה. בעיני רבים, עצם הפניה אל בן הזוג בבקשה לחתום על הסכם ממון מהווה פגיעה ב"רומנטיות" ועלולה להיות הרסנית ליחסים כבר בתחילת הדרך. כיום, השימוש בהסכמי ממון נפוץ ומקובל יותר מבעבר, קיימת מודעות שמערכת יחסים נפלאה ככל שתהיה בתחילת הדרך עלולה להשתבש ואז, כשהרומנטיקה מזמן נמוגה, קשה שבעתיים להגיע להסכם הוגן ללא קרבות שבהן בן הזוג נתפס כאויב שיש להביסו בקרב.

חשוב להבין כי בשונה לחוזה רגיל, הסכם ממון בין בני זוג שונה בכך שהנושאים אותן מנסים להסדיר בהסכם רוויים ברגשות, גם בזמן החתימה על ההסכם, וגם כמובן בעת הפעלת החוזה במקרה של גירושין או פירוק הזוגיות. על כן, חשוב ביותר שעורכי הדין העורכים את ההסכם יהיו מודעים לתחושות הרגשיות שהן חלק בלתי נפרד מכל תהליך העוסק ביחסים משפחתיים, ויפעלו ברגישות ובתבונה על מנת להבין לעומקם את רצונותיהם וכן את חששותיהם של בני הזוג.

עו"ד רונית חביבי שהיא בעלת רקע באימון אישי, בעת יכולת ההקשבה, לקלוט מה באמת חשוב לכל אחד מבני הזוג, ומה עומד מאחורי התעקשות כזו או אחרת. לשם כך, כחלק בלתי נפרד מתהליך יצירת הסכם הממון הספציפי שמיועד להיחתם על ידי בני הזוג, נפגשת עם בני הזוג יחד ולחוד על מנת להבין מה חשוב בהסכם הממון כך שבני הזוג יחתמו עליו בשקט נפשי וללא חששות.

קראו גם על: עורך דין משפחה בפתח תקווה

המאמרים אינם מהווים יעוץ משפטי. ייעוץ משפטי צריך להיות פרטני ובהתאם לנסיבות הספציפיות של כל מקרה לגופו

דילוג לתוכן