עולם המשפט, לרבות חקיקה, פסיקות ועוד, הוא אמנם תחום המומחיות של עורכי הדין, אולם למעשה הוא בעל השפעה משמעותית על החיים של כולנו. אמנם מדובר בעולם תוכן מורכב שנוגע בתחומי עניין רבים, אולם בעוד שלחלקם מהם מודעים עורכי הדין בלבד, רבים אחרים רלוונטיים מאוד בשגרה לציבור הרחב. אחד התחומים שבאים לידי ביטוי במידה רבה בחייו של כל אדם בוגר, הוא ללא ספק דיני עבודה. לא רק החקיקה בתחום, וקביעות נוספות שיפורטו בהמשך, משפיעה עלינו. מדובר בתחום שלעתים קרובות מתעוררים לגביו סכסוכים, ולכן תמיד כדאי לדאוג למספר של עורך דין דיני עבודה מומלץ שניתן יהיה לשלוף בעת הצורך.
כאשר אדם קונה משהו מאדם אחר, לדוגמה נכס נדל"ן, הוא חותם על חוזה עסקה. אחד העקרונות הבסיסיים בדיני חוזים, שבא לידי ביטוי במידה רבה כאשר מדובר בחוזי עסקה, הוא חופש ההתקשרות. המשמעות היא שרק במקרים חריגים מאוד, תוגבל חירותם של הצדדים, כלומר הם יכולים להגדיר איזו מחויבות שיבחרו בהתאם לחוק ולרצונותיהם החופשיים. לעומת זאת, חוזים בתחום העבודה הם חוזי יחס. מדובר בחוזים מורכבים יותר, שכן הם בדרך כלל מגדירים התחייבות לתקופה ממושכת ויש בהם היבט של קשר אישי. מטבע הדברים, לא ניתן לצפות כיצד הדברים יתגלגלו לאורך הזמן. במקרים רבים מתעוררים סכסוכי עבודה, בהם יהיה חשוב לערב עורך דין דיני עבודה מומלץ על מנת להגן על זכויותיכם.
מאפיינים נוספים של דיני עבודה
כמו בכל תחום משפטי אחר, גם דיני העבודה מוסדרים באמצעות חקיקה רשמית. מרבית החוקים בהיבט של דיני עבודה הינם חוקי מגן, כלומר, מטרתם להגן ולשמור על זכויותיהם של שני הצדדים, ובעיקר על זכויותיו של העובד. הסיבה לכך היא שקיימים יחסי כוחות אינהרנטיים במערכת היחסים שבין העובד למעסיקו. יחסי הכוחות מוטים כמובן לטובת המעסיק, ואת ההטיה המובנית הזו מנסה החקיקה לאזן. כתוצאה מכך, מאפיין בולט של חוקי המגן הוא שבדרך כלל הם מוגדרים כחוקים קוגנטיים, משמע על שני הצדדים לציית להם. הם תמיד ייאכפו ולא ניתן לסתור אותם אף בחוזים שנחתמים מתוך רצון חופשי. דוגמה לחוק כזה היא חוק חופשה שנתית אשר מגדיר את מספר ימי החופשה שהמעסיק חייב על פי חוק לאפשר לעובד. מותר להעניק לעובד ימי חופשה נוספים, אולם אסור, גם אם העובד מעוניין בכך, להפחית מימי החופשה המוגדרים בחוק.
מלבד החקיקה, לרבות פסיקות שנפסקו בבתי המשפט, קיימים גורמים נוספים שמשפיעים על דיני העבודה. מתקיימת ביניהם היררכיה המכונה בעגה המקצועית פירמידת הנורמות, כאשר בבסיס הפירמידה עומדת כמובן החקיקה. מתחתיה, ישנם ההסכמים הקיבוציים וצווי ההרחבה, אשר מתייחסים להסכמים רוחביים בין ארגון עובדים לבין המעסיק. לאחר מכן מגיע מקומם של החוזים האישיים אשר נחתמו באופן פרטני בין כל עובד למעסיקו. בסוף הפירמידה, מופיע הנוהג, כלומר דברים שאינם מוסדרים בחקיקה או בחוזה אולם נהוגים במקום העבודה. לדוגמה, נוהג יכול להיות הסכמה בלתי כתובה בין המעסיק לעובדים על גמישות בשעות ההעסקה. שינוי של נוהג במקרה כזה יהיה למשל הגבלת שעות העבודה לטווח שעות מסוים.
למה אתם צריכים עורך דין דיני עבודה מומלץ
במקרה הצורך, חשוב להתייעץ עם עורך דין דיני עבודה מומלץ ממספר סיבות. ראשית, כפי שניתן לראות, דיני עבודה הם נושא מורכב שמצריך ידע רב ומומחיות. רק עורך דין דיני עבודה מומלץ מוסמך ובעל ניסיון יוכל להכיר בצורה טובה מספיק את כל החקיקה הרלוונטית והפרטים הקטנים על מנת לסייע לכם על הצד הטוב ביותר. יתרה מכך, עורך דין טוב צריך להכיר גם את הפסיקות אשר משמעותיות לא פחות מהחוקים. רק עורך דין שמתמחה בדיני עבודה יוכל להכיר לעומק את כל המידע הזה. אם אתם עובדים שנמצאים בסכסוך מול המעסיק שלכם, חשוב שתדאגו שיהיה לצידכם איש מקצוע מומחה אשר תוכלו לסמוך עליו שייצג אתכם בצורה הטובה ביותר.
קראו גם על: עורך דין משפחה בפתח תקווה
המאמרים אינם מהווים יעוץ משפטי. ייעוץ משפטי צריך להיות פרטני ובהתאם לנסיבות הספציפיות של כל מקרה לגופו