הסכם ממון – חלוקת חיסכון פנסיוני

הסכם ממון

יש מאמרים רבים הנוגעים בנושא של הסכם ממון ולכן הפעם אגע בנושא חשוב מאוד ולעיתים מהותי בעת הפרידה מבן/בת הזוג או מן הבעל או האישה – חלוקת החסכונות הפנסיוניים.

כאשר זוגות ותיקים נפרדים, לאחר 30 שנה של זוגיות וביתר שאת לאחר זוגיות של מעל 30 שנה, ברוב המקרים יש צבירה של כספים רבים בקופות הפנסיה והפיצויים של בני הזוג.

מהי חלוקת חיסכון פנסיוני על פי החוק ?

החלוקה על פי החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו, תשע"ד-2014 (להלן: החוק"), היא חלוקה המתבססת על פסק הדין אשר התקבל במסגרת הליכי הגירושין של בני זוג או במסגרת בקשה לחלוקת רכוש של בני זוג אשר היו ידועים בציבור ונפרדו. פסק הדין יכול שיינתן על ידי בית המשפט לענייני משפחה או על ידי בית הדין הרבני (או כל בית דין דתי אחר) במסגרת חלוקת נכסיהם.

דוגמה: במידה ופסק בית המשפט לענייני משפחה שחלקה של האישה, בכספי הפנסיה והפיצויים של בעלה, יהיה בשיעור של 20%, יהיה על הגוף המשלם (הגוף ששם נמצאים כספי הצד שמשלם לצד השני) לבצע רישום, בדומה ל"הערת אזהרה", ובסופו של דבר להעביר 20% על שם הצד המקבל את הכספים בהתאם לפסק הדין.

עד להעברת הכספים לצד השני יש להתייחס לאותם כספים כאילו כבר הועברו על שמו של הצד השני ומשכך אסור יהיה לצד הנותן לעשות דיס פוזיציות באותם הכספים מבלי לקבל את חתימתו של הצד המקבל, למשל: ניוד הכספים לקופה אחרת, שינוי תמהיל החיסכון וכדומה.

למעשה, כאשר הצדדים מגיעים להתדיין בבית המשפט שניהם יהיו כפופים להחלטות אשר תתקבלנה במהלך ובסיום התהליך.

כיצד ניתן להימנע מחלוקת כספי הפנסיה על ידי בית המשפט או בתי הדין הדתיים ?

הדרך להימנע מחלוקת כספי הפנסיה והפיצויים על ידי בית המשפט היא חתימה על הסכם ממון. חתימה על הסכם ממון יכולה להיות בתחילת הקשר זוגי, לפני מיסוד הקשר, או תוך כדי הקשר הזוגי ואף לאחר נישואי בני הזוג.

הרעיון של הסכם ממון הוא לערוך אותו כל עוד בני הזוג אוהבים ומפרגנים זה לזו, מתחשבים זו בזה – זהו המועד הטוב ביותר לעריכת הסכם ממון.

בתוך הסכם ממון ניתן להסכים על כל מה שרוצים מתוך הסכמה ורצון הדדי לדאוג אחת לשני. במידה ובני הזוג חותמים על הסכם ממון ומסכימים על אופן חלוקת כספי הפנסיה והפיצויים בעצמם, מבלי לאשר את ההסכם בבית המשפט, אזי חלוקת הכספים לא תהיה על ידי הגוף המשלם וזאת בהתאם לסעיף 29(ב) לחוק.

היתרונות בקבלת החלטה של בית המשפט או בתי הדין

היתרון הבולט ביותר הוא האפשרות לרשום את חלקו של הצד המקבל על שמו מבלי להיות תלויים בצד הנותן. בסוף התקופה ועם הכניסה לגיל הפרישה ישלם הגוף המשלם לצד המקבל את המגיע לו ללא התערבות נוספת של המערכת המשפטית.

יתרון נוסף הוא ההגנה על חלקו של הצד המקבל מעיקולים למיניהם, שיעבודים והעלמת כספים.

יש אפשרות לערוך הסכם ממון ולאשר אותו בבית המשפט וכך לקבל החלטה שיפוטית שתכניס אתכם תחת האמור בחוק.

כאשר הצדדים נשואים קיימת חובה לאשר את ההסכם בבית המשפט על מנת שיקבל תוקף חוקי.

קראו גם על: הסכם ממון לאחר נישואין

רונית חביבי, עו"ד

אין באמור לעיל להוות ייעוץ משפטי, כל מקרה נבחן לגופו ובהתאם לנסיבותיו

לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת

דילוג לתוכן