הפחתת מזונות

הפחתת מזונות

מתי מתקיימת אפשרות משפטית להגשת בקשה להפחתת מזונות לבית המשפט ?

למעשה, התנאים להגשת בקשה להפחתת מזונות נקבעו בערעור 442/83 שם נפסק על ידי כב' השופט שמגר ששינוי בדמי המזונות יכולים להיות רק במקרים נדירים וגם אז זה ניתן רק כאשר יתמלאו שלושה תנאים:

  1. יש שינוי נסיבות מהותי.
  2. הצדדים השאירו פתח לשינוי נסיבות.
  3. הצד המבקש את השינוי פעל או פעלה בתום לב.

תנאי ראשון – מהו שינוי נסיבות מהותי המאפשר הפחתת מזונות ?

שינוי נסיבות מהותי הוא למשל התדרדרות מצב רפואי, גם אם היה מצב רפואי לא טוב בעת קביעת דמי המזונות הרי שבמידה ומצבו הרפואי של משלם.מת המזונות, או אפילו מקבל.ת דמי המזונות, הפך לחמור יותר עם השנים ועקב כך גרם למצב כלכלי קשה להורה המשלם, או המקבל, את דמי המזונות עבור הילדים.

שינוי נסיבות מהותי לא חייב להיות שינוי לרעה, זה יכול להיות גם שינוי לטובה, למשל הצד המקבל.ת את דמי המזונות מרוויח.ה הרבה יותר טוב מזה של משלם.מת המזונות.

ולכן, אם יוכח שחל שינוי מהותי בנסיבות חייו של האב, או נסיבות חייה של האם, הרי שתנאי זה יתקיים.

תנאי שני להפחתת מזונות – הצדדים השאירו פתח לשינוי נסיבות

המשמעות היא שהצדדים כתבו סעיף בהסכם לפיו אם יחול שינוי בעתיד אזי ניתן יהיה להגיש בקשה להפחתת מזונות או העלאת המזונות.

לפי תנאי זה, גם אם הצדדים לא כתבו סעיף כזה בהסכם הגירושין שלהם עדיין ניתן יהיה להגיש את הבקשה להפחתת מזונות מפני שבקרות שינוי מהותי בחיים, למשל חס וחלילה נכות של מי מהצדדים, הרי שזהו מצב שלא ניתן היה לצפות אותו מראש ולכן התנאי השני יתקיים.

תנאי שלישי – תום לב

בתום הלב הכוונה שצריך להגיש את התביעה להפחתת מזונות כאשר יודעים בוודאות שכל העובדות בכתב התביעה הן אמת לאמיתה וגם שהמבקש או המבקשת נוהגים בתום לב כלפי הצד השני והבקשה מוגשת מטעמים אמיתיים ונכונים ולא על מנת להטריד ו/או להציק לצד האחר, או לסות "להרוויח על גבו".

הפחתת מזונות עקב ניכור הורי

קיימת עילה נוספת לתביעה להפחתת מזונות והיא – קיום ניכור הורי. צד המקבל דמי מזונות מהצד השני צריך.כה להבין שיש השלכות לניכור הורי, ההשלכה החמורה ביותר היא קודם כל על הילדים עצמם, מדובר בהורה המביא לידי כך שלילדיו.ה לא יהיה אבא או לא תהיה אמא שיהיו שותפים לחיים שלהם, לתקופת הגדילה שלהם ולהשתתפות בחוויות שלהם. מניעת קשר עם אחד ההורים יכול לגרום לפגיעה נפשית שתקבל ביטוי במהלך כל חייהם הבוגרים של הילדים ופרשנות לא נכונה לגבי מדוע אבא או אמא לא בקשר ולא מהווים חלק מהחיים שלהם.

בתלה"מ (בית משפט לענייני משפחה בקריות) 43680-09-19 פסקה כב' השופטת שעל האם להשיב לאב חלק מדמי המזונות שקיבלה. השופטת התבססה על העובדה שהאם יצרה נתק בין האב לבתו במשך שנים וגם במהלך תקופת ההליך המשפטי.

במקרה שטיפלנו בו לאחרונה בית המשפט לענייני משפחה הפחית את המזונות בהם חויב האב בחצי ואף אישר את מחיקת חובות העבר שלו כלפי האישה וכל זאת עקב הניכור ההורי שהאם גרמה במשך למעלה מ-6 שנים ובנוסף חלה הרעה במצבו הבריאותי של האב, מה שגרם לו להיכנס לחובות ולמצב כלכלי קשה.

לסיכום

ניתן להגיש בקשה להפחתת מזונות אבל צריך לעמוד בתנאי הסף של בית המשפט כדי שהבקשה תתקבל ולו בחלקה.

המאמר נכתב על ידי רונית חביבי – משרד עורכי דין לענייני משפחה

לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת

דילוג לתוכן