הסכם הורות משותפת

הסכם הורות

לאחרונה הסכמי הורות משותפת נעשו מאוד פופולריים בעיקר עקב התפתחותם של תאי משפחה השונים מן התא המשפחתי הקלאסי – אמא ואבא, הנשואים זה לזו, וילדים.

מאחר שעדיין אין במדינת ישראל הכרה בזוגות חד מיניים, המבקשים להקים לעצמם תא משפחתי ולצמוח כמשפחה עם ילדים, הסכם ההורות, שנערך על ידי עורך דין המתמחה בנושא זה, עוזר ליצור את הקשר המיוחד הזה בין בני זוג לאם, המבקשת להביא ילד לעולם באמצעות אחד מבני הזוג, או קשר בין שני זוגות (שני גברים ושתי נשים) ,או קשר בין אשה לגבר אשר כל רצונם הוא להביא יחדיו ילד לעולם מבלי להינשא, או מבלי להתגורר תחת קורת גג אחת ולהקים תא משפחתי במובן הקלאסי.

הסכם הורות משותפת, או הסכם הורות ללא זוגיות, יש לאשר בבית המשפט לענייני משפחה, "כרטיס הכניסה" לכותלי בית המשפט לענייני משפחה בטרם נולד היילוד יהיה מכוח חוק האפטרופסות במטרה לשמור על האינטרסים של העובר אשר טרם נולד. במידה והילד או הילדה כבר נולד/ה הכניסה בשערי בית המשפט "חלקה" יותר.

מה כולל הסכם הורות משותפת ?

הסכם הורות משותפת צריך שיכלול את התנאים הבסיסיים לקיום הקשר בין הגבר לאישה, אשר תישא את העובר, וטיב הקשר בין ההורים ליילוד. מדובר על תנאים כמו עד כמה הגבר יהיה שותף בתהליך ההריון ובתהליך הלידה? האם תהיה חלוקת תשלום בגין ההוצאות שיש לשלם בעקבות ההריון והלידה? ומה קורה לאחר הלידה, מה יהיו זמני השהייה של הילד או הילדה אצל הצד השני? מה יהיה טיב החינוך שיקבל? מי יהיה ההורה המשמורן או אולי תהיה משמורת משותפת מגיל מסוים? מזונות? ועוד נושאים חשובים הקשורים בגידול הילד או הילדה.

כל הנושאים האמורים לעיל הם נושאים חשובים מאין כמוהם כאשר מחליטים להביא ביחד ילד לאוויר העולם וכמובן שיש עוד נושאים רבים וחשובים הקשורים לגידול הילד שיש להכניס לתוך הסכם הורות משותפת.

לצערנו, לא כל שופט מוכן לאשר הסכם הכולל בתוכו סעיפים הקשורים לילד / ילדה שטרם נולדו. לצערנו, מאחר שההסכמים מן הסוג הזה נועדו לסכם נושאים מאוד חשובים ,בין שני צדדים המבקשים להביא ילד משותף,  שנמצאים בשלב בו הם מסכימים, מתוך רצון משותף, לגבי העניינים הקשורים בגידול וחינוך של ילד או ילדה שטרם נולדו. הסכמה משותפת שכזו היא לטובת היילוד ועתידו ולכן יש לאשר אותם מכוח עקרון טובת הילד, שהוא עקרון רחב מאוד, הדואג לרווחתו של הילד.

במידה והסכם הורות משותפת לא מאושר על ידי בית המשפט, יש להגישו שוב לאחר הולדת הילד או הילדה ולתת לותוקף של פסק דין.

מהן ההשלכות לאי עריכת הסכם הורות ?

במידה ולא נערך הסכם הורות משותפת בין שני הורים לילד, או ילדה, שנולדו לתוך מערכת יחסים בין שני אנשים, שכל מטרתם המשותפת היתה להביא ילד לעולם, והיחסים ביניהם עולים על שרטון, זה עלול להוביל לסכסוך ארוך ומתמשך בנוגע לתנאים לפיהם הילד או הילדה יגדלו.

סכסוך שכזה עלול להוביל לפגיעה בילד המשותף שיאלץ "להיקרע" בין הצדדים הנלחמים עליו ובמקום ששני ההורים יחליטו על אופן הגידול, החינוך, המשמורת, זמני השהות – הם יאלצו להעביר את הנושאים האלו לשיקולו של בית המשפט לענייני משפחה.

אי עריכת הסכם הורות משותפת עלולה לגרום להוצאות גבוהות הרבה יותר מעריכת הסכם שכזה אצל עו"ד הבקי בנושא. במידה ושני ההורים לא יגיעו להסכמות בעצמם ומרצונם החופשי הם יאלצו להביא את העניין לפתחו של בית המשפט מה שעלול לגרור תשלום שכר טרחה לעורכי דין, אגרות לבית המשפט ובנוסף להיבט הכספי יש את ההיבט האנושי – הילד או הילדה המעורבים במשבר הזה.

זה מאוד קשה לילד לראות את הוריו רבים ונאבקים בעיקר כאשר הוא מוקד הסכסוך, הגעה מוקדמת להסכמות על אופן גידולו, חינוכו, זמני השהות שלו וכיוצא בזה תביא למצב בו הדברים ברורים מראש וכל צד יודע ויודעת מה המצפה להם בהמשך הדרך מאחר שהדרך הותוותה מראש ובהסכמה הדדית.  

זה ברור ומובן שבלתי  אפשרי להעלות כל בעיה ונושא על הכתב בהסכם הורות, במציאות של היום זה ידוע שלעיתים המציאות עולה על כל דמיון, זה קורה כל הזמן, אך בכל זאת יש לנסות ו"לתפור" הסכם הורות שיתאים באופן מיוחד ואישי לצרכים הספציפיים והמיוחדים של ההורים הבאים לערוך את ההסכם, מתוך מחשבה על הילד שעומד להיוולד ומתוך חשיבה על טובתו במשולש החדש שעומד להיווצר. 

קראו גם על: עורך דין משפחה בפתח תקווה

מאמר זה אינו מהווה יעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ככזה, כל מקרה נבחן לגופו על פי נסיבותיו

דילוג לתוכן